Nieuws 02 okt 2024

Technologie biedt nieuwe mogelijkheden voor muziekdocenten

‘Je kunt niet om digitaal onderwijs heen,’ vindt Gertrude Pieters, docent muziek aan de Hogeschool KPZ in Zwolle. ‘Je hebt die mindset nodig.’ Daarom volgde ze het afgelopen jaar de train-de-trainercursus Eigentijds muziekonderwijs met muziektechnologie. Op zaterdag 21 september ontvingen Gertrude en zes andere muziekdocenten hun certificaat.

Tijdens de cursus maakten deelnemers kennis met digitale didactiek en muziektechnologie en leerden die op een inspirerende manier toepassen in muziekonderwijs. Vervolgens leerden ze die kennis over te dragen op pabostudenten, studenten Docent Muziek of collega-muziekdocenten. 

Didactische mogelijkheden

‘Het heeft me verrast hoeveel je eigenlijk kan door er maar gewoon in te gaan en je laten enthousiasmeren’, zegt Gertrude. Haar medecursist Peter Kuijsters voegt hier aan toe: ‘Je weet natuurlijk dat er ontzettend veel apps en technische mogelijkheden zijn. Maar wat voor didactische mogelijkheden je daar dan aan kunt hangen, dat heeft me wel verrast.

De cursus werd verzorgd door docent Bert van Uffelen (docent Muziek, Pabo Hogeschool Rotterdam) en Benno Spieker (Hoofdvakdocent ArtEZ conservatorium Docent Muziek Enschede), en is mede mogelijk gemaakt door het MuziekopleidersAkkoord. 

Lees meer over het MuziekopleidersAkkoord >