Koningin Máxima bezocht op 11 mei 2021 als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas ECI Roermond, waar verschillende afspraken werden bekrachtigd voor structureel muziekonderwijs in Brabant, waaronder het MuziekAkkoord Goirle.
De ondertekening werd opgeluisterd door verschillende artiesten. Die traden op voor het kleine aantal aanwezigen. Zo speelde Limburgs Jeugdorkest Play the beat, liet DJ Quinten Fablius uit Breda van zich horen, trad OG3NE op en droeg de 17-jarige Limburgse dichter Sara Curfs een gedicht voor. De prachtige woorden van Sara kun je hieronder teruglezen:
“Muziek, een eigen taal met duizenden dialecten, een verbintenis tussen iedereen op aarde. We volgen de dunne lijnen van de notenbalken, op weg naar iemand wiens stembanden dezelfde woorden zingen, iemand die op dezelfde manier de luchtgitaar vloeiend kan spelen tijdens het koffie zetten of gewoon iemand die hetzelfde nummer in zijn hoofd op repeat heeft staan.
We leren onze kinderen de taal die wij zo moeiteloos spreken: jonge handen glijden over toetsen van keyboards of drukken tegen de snaren van papa’s gitaar. De noten zijn vals en het gezang overstemt de kleine radio in de keuken, maar zo leren ze. Ze leren een taal nog befaamder dan Engels met woorden die geen enkele Van Dale heeft weten te vangen op papier.
Het leren van een taal vraagt oefening. Je moet muziek maken, de noten die woorden vangen gooien in het openbare, zij het nou spelen op een podium of voor de zangtoets van school. En daarom is het zo belangrijk dat kinderen muziekonderwijs krijgen, zodat zij het gevoel voor deze adembenemende taal nooit verleren.
Gelukkig is er iets zoals DOOR! Masterplan Muziekonderwijs Limburg. DOOR! werd opgericht in 2015 om het muziekonderwijs te verbeteren, een echte plaats te geven tussen alle andere talen en vakken waar zij zeker ook thuishoort. Met vlag en wimpel verspreidde deze campagne zich door onze vlaai-lievende provincie en stootte op de organisatie Méér Muziek in de Klas.
Zoals U natuurlijk al weet, Majesteit, hebben deze twee organisaties ervoor gekozen Samen DOOR! te gaan, en wel letterlijk. SamenDOOR om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt tot goed muziekonderwijs Hierdoor verbinden we generaties onderling door hetzelfde ritme wat ons allen in de ban houdt.
Enkel samen kunnen we dit doen, met Uw hulp Majesteit, en iedereen die hier vandaag is. Samen zijn we verantwoordelijk voor de nieuwe generatie, het verspreiden van een taal die wij allen al vloeiend spreken. U heeft al laten zien hoeveel u om muziekonderwijs geeft tijdens ondertekening van het convenant. Ik vraag u, hou dit enthousiasme vast!
Muziek zit in ons allemaal, in onze harten die kloppen op het ritme van onze favoriete nummers, in onze voeten die meetikken met de radio, in onze handen die gemaakt zijn om muziekinstrumenten te bespelen en vooral in onze jeugd. Waarom weerhouden we hen er dan van om deze wereld zelf vorm te geven? Daarom aan iedereen deze oproep: geef muziek door.”
Bekijk de aftermovie van de viering op 11 mei:
Partner: Huis voor de Kunsten Limburg
De viering op 11 mei werd mede mogelijk gemaakt door:
Huis voor de Kunsten Limburg