Muziekles in het gespecialiseerd onderwijs dankzij instrumentenpakket
‘Wie helpt me vandaag met de gitaar testen?’ vraagt meester Levi aan het begin van zijn muziekles. Hij gaat de kring van elf leerlingen rond. Iedereen tokkelt even aan de snaren. De klanken klinken zuiver door het lokaal. ‘Wat goed! Jullie hebben zeker thuis geoefend!’ zegt Levi. De leerlingen grijnzen trots. En Levi is ook tevreden. Levi is ook tevreden. Met dit simpele ritueeltje zorgt hij ervoor dat de klas aan de les begint met een echt groepsgevoel.

Leren en plezier
Iedere vrijdag geeft Levi Westra muziekles op de Herman Broerenschool in Delft, een school voor gespecialiseerd onderwijs. Dit sluit aan bij de missie van stichting Groev, die hij in 2020 heeft opgericht. ‘Deze kinderen verdienen het om dingen te kunnen doen die voor andere mensen heel normaal zijn, en zo te worden meegenomen in de maatschappij.’
Locatiedirecteur Roy Jongejan legt uit waarom muziek een vast onderdeel is van het schoolleven: ‘Als je echt met muziek bezig bent, krijg je zoveel meer mee. Niet alleen in rekenen en taal, maar je kunt ook belangrijke vaardigheden trainen zoals communiceren, alertheid en emotieregulatie. En daarbij zorgt het natuurlijk voor een hoop plezier en gezelligheid.’
Groenten en golven
Tijdens de lessen van Levi zie je Roy’s theorie in de praktijk werken. Levi laat de jongste leerlingen op een liedje springen als een kangoeroe. Zo maken ze zich op speelse wijze begrippen als voor en achter of links en rechts eigen. Of hij zingt een vrolijk liedje waarvan de tekst bestaat uit verschillende groenten. Dan vraagt hij de leerlingen wat zij gisteren hebben gegeten en wat ze lekker vinden. Zo krijgen ze iets mee over gezonde voeding.
Het hoogtepunt van de les is als alle leerlingen zelf muziek mogen maken. Ze krijgen allemaal een instrument. Op de vloer midden in de kring wordt met een beamer een scène geprojecteerd uit de animatiefilm Moana. Iedereen maakt één geluid uit de scène na. De golven worden nagedaan met een Ocean Drum. Een kip die zijn kop stoot met een Agogo. Het geluid van lopen door het zand met een Rainmaker. Zo zetten leerlingen nieuwe stappen in het leren samenwerken.
Kind & Handicap
De Rainmaker, Agogo en Ocean Drum die de leerlingen gebruiken, zijn afkomstig uit het instrumentenpakket van Méér Muziek in de Klas, dat aansluit bij de beleving van kinderen in het gespecialiseerd onderwijs. Het pakket voor de Herman Broerenschool is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Kind & Handicap. Méér Muziek in de Klas werkt sinds 2022 samen met het Fonds Kind & Handicap om het muziekonderwijs te stimuleren in het gespecialiseerd onderwijs.
Fondsmanager Vanessa Veenman-Vissers vertelt: ‘We zien dat muziek heel veel doet voor kinderen. Kunst op het gespecialiseerd onderwijs kan zichzelf niet bedruipen, dus wij steken daar heel veel tijd in. Ik vind het mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn met dezelfde passie als wij.’
Mede dankzij de steun van het Fonds Kind & Handicap heeft Méér Muziek in de Klas ruim 150 scholen bereikt met de stimuleringsactie. Dat betekent veel leren, muzikaal kabaal en extra veel plezier op school!
Beeld: Niels Hordijk


