Vier de vrijheid met Vrijheidssoep

Gereedschap

Elk jaar op 4 mei herdenken wij in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren wij onze vrijheid. Vrijheid kun je niet zien en niet vastpakken. En toch is vrijheid het mooiste wat we samen hebben.

Vrijheidssoep koken is een leerzame en creatieve manier om met een klas het gesprek aan te gaan over begrippen als vrijheid, herdenken en diversiteit. Dit gebeurt door middel van iets heel universeels: koken,

Richtingen
  • Koken
Voor wie?
  • Scholen
Thema
  • Primair onderwijs

Tijdens Vier de vrijheid met Vrijheidssoep maken leerlingen samen een maaltijd. Er worden verbanden gelegd met de Hongerwinter van 1944-’45, toen mensen leefden van tulpenbollen en suikerbieten. Aan de hand hiervan gaan de leerlingen het gesprek aan over de betekenis van 4 en 5 mei en leggen ze het verband met het heden.

De leerlingen:

  •  Staan stil bij het belang van vrijheid.
  • Ontdekken hoe eten kan verbinden.
  • Leren over voedsel in tijden van oorlog
  • Maken samen de Vrijheidssoep in de klas.
  • Ontwerpen een ‘overlevingsrecept
Ga aan de slag me vrijheid én koken

Info

Vier de vrijheid met Vrijheidssoep is een les voor de bovenbouw van het PO.

Vier de vrijheid met Vrijheidssoep is een les van Méér Kunst en Cultuur in School & Omgeving, School For Food en Nationaal Comité 4 & 5 mei.

Lees méér over Méér koken