Man en jongen maken ritme met handen
Campagne

Geef Muziek Door

Kan jij geen dag zonder muziek én vind je het leuk om met kinderen of jongeren te werken op of na school? Kies dan voor de opleiding tot muziekdocent of vakspecialisatie muziek op de pabo. Uitdagende én creatieve studies waarmee je zo een mooie baan scoort.

Lees meer over de inhoud en oorsprong van deze campagne of klik direct door naar de Geef Muziek Door website.

Richtingen
  • Muziek
Voor wie?
  • Opleidingen
  • Scholen

Waarom het delen van muziek zo belangrijk is

Muziek is meer dan een paar noten, beats of arrangementen. Het is een eerste levensbehoefte. Eentje die ons gezond houdt. Zowel op mentaal als sociaal vlak. Muziek werkt namelijk niet alleen helend, ontspannend en energie-gevend, maar is ook het ideale middel om mensen dichter bij elkaar te brengen. Muziek hoort bij onze cultuur, bij alle culturen. We ontlenen er onze identiteit aan.

Kinderen halen niet alleen plezier uit muziekonderwijs, maar ontdekken hierdoor vaak ook compleet nieuwe talenten.

Cynthia Verweij-de Lange

Cultuurcoördinator KBS de Vlieger in Zwolle

Een muziekdocent geeft muziek mee aan de leerlingen en aan collega’s. Het helpt kinderen echt om aan hun ontwikkeling te werken.

Jurgen Berenbroek

Directeur Basisschool De Ontdekking in Brummen

Muziek is onmisbaar voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen

Jij kan niet zonder muziek. En kinderen kunnen dat eigenlijk ook niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat muziek onmisbaar is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Muziek bevordert niet alleen hun creativiteit, maar zorgt er ook voor dat ze zich beter in anderen kunnen inleven én meer voor anderen openstaan. Als muziekdocent help je leerlingen dus niet alleen naar muziek te luisteren, maar ook naar anderen en zichzelf.

Evert Bisschop Boele, Professor

Muziekdocenten helpen kinderen te ontdekken wat de rol van muziek in hun leven kan zijn. De muziekdocent herkent en erkent de muzikaliteit van ieder kind. De muziekdocent leert kinderen dat er duizenden manieren zijn om muzikaal te zijn, en dat iedereen daar een eigen weg in mag vinden. En de muziekdocent helpt kinderen de richting te vinden waarin ze zich muzikaal willen ontwikkelen. Gezien de belangrijke rol van muziek in ieder mensenleven is dat een prachtige taak!

Mark Mieras, Wetenschapsjournalist

Na een muzikale oefening werken meisjes zeventig procent en jongens zelfs vierhonderd procent meer samen. Muziek helpt kinderen bovendien bij de taalverwerking. Muzikale oefening van toonhoogte, tempo en ritme, met klappen en bewegen, verhoogt het klankonderscheid. Onderzoekers vinden een breed leereffect, dat uitstraalt naar een betere leesvaardigheid, klankverwerking, spelling en grammatica. Muziek helpt leerlingen daarnaast om storend geluid beter weg te filteren. Ook dat is natuurlijk belangrijk op school. Wat je niet goed verstaat, kun je niet goed begrijpen.

Eric Scherder, Professor

Muziek in de les bouwt aan de cognitieve reserve van het kinderbrein. Studies tonen aan dat hun brein complexer wordt door allerlei nieuwe verbindingen aan te leggen. Het vermogen om verbanden te leggen en om te plannen gaat vooruit, maar ook vaardigheden in rekenen en taal. Dat is een fantastische investering in de langetermijnontwikkeling van het kind.

Geef Muziek Door is een initiatief van het MuziekopleidersAkkoord: een langetermijnsamenwerking van twaalf jaar tussen de pabo’s en conservatoria van Nederland en het Caribisch gebied.